Општинско Основно Училиште
„Киро Глигоров“ – Скопје

Патрон празник

2020-02-03 16:03:16

Киро Глигоров, родено име Киро Панчев, (Штип3 мај 1917 - СкопјеМакедонија1 јануари 2012).

Глигоров бил избран за прв претседател на самостојна и суверена Република Македонија од страна на Собранието на Република Македонија на 27 јануари 1991 година.Глигоров имал активна улога во процесот на политичкото осамостојување на Македонија и нејзиното меѓународно признавање. Тој бил автор на прашањето поставено на референдумот одржан на 8 септември 1991 година: „Дали сте за суверена и самостојна држава Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија?

Глигоров за своето успешно, конструктивно водење и регулирањето на меѓународните односи на македонската држава бил добитник на бројни меѓународни награди и признанија.

 

Корисни линкови

eDnevnik e-ucebnici2 BRO-baner